Emziren bir anneyseniz muhtemelen göğüs uçlarınızın ağrıması, çatlaması gibi hoş olmayan bir emzirme deneyimi yaşamışsınızdır. Bu, birçok emziren annenin karşılaştığı ve katlandığı bir sorun. Genellikle yanlış emzirmeden kaynaklanır. Çoğunlukla bebeğinizin memeye yanlış konumlandırılması ve doğru emzirme teknikleri uygulanmamasından kaynaklanır.
Ağrıyan, kanayan, çatlak göğüs uçlarını tedavi etmek için önerilerimizi deneyin. Daha sonra bu sorunun tekrar yaşanmasını önlemek için neler yapabileceğinizi öğrenin.
Emzirme Döneminde Göğüs Ucu Yarası Neden Oluşur?
Emziren annelerin travmatize olmuş meme uçları, aşağıdaki şekilde şikayetlerle emzirmeye bağlı meme uçları sorunları olarak tanımlanır:
- Göğüs ucu yarası
- Sızlayan göğüs uçları
- Kanayan göğüs uçları
- (Emzirme sırasında ve sonrasında) zonklayan göğüs uçları
- Çatlak göğüs uçları
Meme uçlarının travmatize olmasının iki yaygın nedeni vardır: memenin zayıf kavranması ve yanlış konumlandırma sonucu emme travması.
Yanlış konumlandırmanın birkaç olası nedeni vardır. Emzirme hem anneler hem de bebekler için öğrenilen bir beceridir. Meme ucunu bebeğin ağzına ve vücudunu anneye doğru doğru şekilde konumlandırmak biraz pratik gerektirir.
Memeyi doğru kavrayamayan bebekler, meme ucunu kıstırarak emerler. Doğru ememeyen bebek süt bırakma refleks üzerinde etkili olamadığında yeterli süt alamayabilir. Bir bebeğin memeyi kavraması zayıfsa, daha sık emzirilebilir. Bunun nedeni, her emzirme seansında aynı miktarda süt alamamalarıdır.
Aşağıdaki anatomik sorunlar nedeniyle bebek annesinin memesini doğru kavrayamayabilir:
- Dil bağı
- Küçük ağız
- Geri çekilen çene
- Kısa frenulum(Dil-Dudak-Yanak Bağı)
- Yüksek damak
Göğüs ucu yarasının diğer olası nedenleri şunlardır:
Meme başı karışıklığı (biberonla besliyorsanız veya emzik veriyorsanız bu bir olasılık)
Emme sorunları
Bebeğin emzirme sırasında dilini geri çekmesi veya yanlış konumlandırması
Tekrarlayan bir sorundan kaçınabilmeniz için çatlak, ağrılı göğüs uçlarınıza neyin sebep olduğunu belirlemek önemlidir. Sertifikalı bir emzirme danışmanıyla konuşun. Hem emzirme hem de kavrama tekniklerinizi değerlendirebileceklerdir. Ayrıca bebeğinizin emme düzenine ve gücüne de bakabilirler.
Emzirme Döneminde Göğüs Ucu Yarasına Ne İyi Gelir?
Meme uçlarınızın tekrar tekrar yara olmasını önlemek için doğru konumlandırma çok önemlidir. Peki çatlak meme uçlarınız varsa nasıl tedavi edebilirsiniz?
” Gögüs ucu yaralarına ne iyi gelir? ” sorusu ile çareler arayan anneler için evinizde yapabileceklerinizin yanısıra göğüs ucu yaralarında etkili seçenekler var.
Sıcak Kompres
Bu, kolayca bulunabilen ve ucuz bir tedavi seçeneğidir. Herhangi bir antibakteriyel faydası olmasa da, emzirmeden sonra sıcak, nemli kompreslerin ağrıyan, çatlak göğüs uçlarını rahatlattığını görebilirsiniz. Amerikan Gebelik Derneği’ne göre “sıcak, nemli kompresler, ağrıyan göğüs uçlarını rahatlatarak, cildinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.”
- Sıcak kompres uygulamak için bir bezi ılık suya batırın.
- Fazla suyu sıkın.
- El bezini birkaç dakika boyunca meme ucunuzun ve göğsünüzün üzerine yerleştirin.
- Yavaşça kurulayın.
Mumsy Natural Göğüs Ucu Temizlik Losyonu Uygulayın
Mumsy Natural Göğüs Ucu Temizlik Losyonunu çatlak meme uçlarına sürmek, antibakteriyel koruma sağlayarak iyileşmelerine yardımcı olabilir. Emziren bir anneyseniz, emzirme seanslarından sonra uygulamayı kolaylaştıran losyonun elinizin altında olacaktır.
Meme uçlarınıza birkaç paf Mumsy Natural Göğüs Ucu Temizlik Losyonunu nazikçe uygulamadan önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Memenizi steril pamuk ile silin.
Mumsy Natural Göğüs Ucu Kremini Uygulayın
Emziren anneler için özel olarak tasarlanmış Mumsy Natural Göğüs Ucu Kremini kullanmak, nemli yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Emzirmeden sonra Mumsy Natural Göğüs Ucu Losyonu ile sildiğiniz meme uçlarına uygulayın. Bebeğinizi emzirmeden önce çıkarılmasına gerek yoktur.
Göğüs Pedlerini Sık Sık Değiştirin
Göğüs pedlerini nemlendikleri anda değiştirin. Nemi meme uçlarınıza bırakmak iyileşmeyi geciktirebilir. Ayrıca plastik astarlı emzirme pedlerinden de kaçının. Hava akışını engelleyebilirler. Havasız ve nemli ortam mantar enfeksiyonu gelişimi için ideal ortam yaratır. Yüzde 100 pamuktan yapılmış pedleri tercih edin.
Emziren annelerin Göğüs Ucu Acıması Neden Olur?
Emzirirken göğüs uçlarınız acıyor ve ağrıyorsa, bunun nedeni genellikle bebeğinizin memeye doğru şekilde yerleştirilmemesi ve doğru emmemesidir.
Bu durumda, emzirmeyi bırakmamak önemlidir. Yardımla emzirme hızla tekrar daha rahat hale gelecektir.
Acıyan meme uçları için erken yardım alın
Her emzirmede meme uçlarından birinin veya her ikisinin de acıdığını fark ederseniz veya meme uçlarınız çatlamaya veya kanamaya başlarsa, mümkün olan en kısa sürede ebenizden, sağlık görevlisinden veya emzirmeyi destekleyen kişiden yardım almanız önemlidir.
Uzmanlar Bebeğinizi beslerken izleyebilir ve onu doğru şekilde konumlandırmanıza ve memeye bağlamanıza yardımcı olabilirler.
Bebeğiniz etkili bir şekilde memeyi tuttuğunda, meme ucunuz ağzının arkasındaki yumuşak damağa rahatça yaslanır.
Bebeğiniz memeye yeterince tutunamıyorsa, meme ucu ağzının ön kısmına daha yakın olur ve sert damağa sıkışarak ağrıya neden olabilir.
Emzirmenin sonunda düzleşmiş, sıkışmış veya beyaz meme uçları, bebeğinizin düzgün şekilde yerleşmemiş olabileceğinin bir işaretidir. Bebeğiniz beslendikten sonra da huzursuz görünebilir.
Yenidoğan bir bebeği emzirmeye çalışırken meme uçlarınızın ağrıması stresli ve üzücü olabilir.
Göğüs Ucu Yarası Olmaması İçin Neler Yapılmalı?
Hamilelik sırasında meme uçlarınızı gelecek zorlu emzirme çalışmalarına pek hazırlamamış olabilirsiniz. Doğumdan bir kaç gün önce, günde 1 kere Mumsy Natural Göğüs Ucu Kremini nazikçe memenize uygulamanız, cildinizin nemlenerek elastikiyet ve direnç kazanmasına yardımcı olabilir.
Doğumdan hemen sonra ilk emzirmelerdememe uçlarının hassas veya hafif ağrılı olması ilk başta normaldir. Doğru emzirme tekniği ile bebeğin memeyi doğru kavramasının uygulanmasının yanı sıra, meme ucunun çatlamasını önlemek için birkaç faydalı ipucu vardır.
Çatlak meme uçları çoğunlukla meme ucunun yanlış yerleştirilmesinden kaynaklanır. Bebeğinizin ilk emmesinden sonra meme ucunuz hala ağrıyorsa, bebeği memeden alın ve yeniden memeyi kavratın.
Emzirirken meme uçlarının çatlamasını önlemek için ipuçları
Doğru bir meme kavrama tekniğine ek olarak meme uçlarının çatlamasını önlemek için birkaç yararlı ipucu vardır:
- Bebeğinizin meme ucunuzu çekmesine, sıkıştırmasına izin vermeyin, bebeği doğru konumlamak ve memeyi doğru kavratanıncaya kadar ve memeye doğru şekilde ulaşabilecek kadar yakın tutun. Bebeğin memeyi aniden kapması değil, sizin bebeğe memeyi doğru vermeniz gerekiyor.
- Bebeğin sadece meme ucunu değil, areolanın mümkün olduğu kadar büyük bir kısmını ağzına aldığından emin olun.
- Emzirmeden önce meme ucunuzu düzenli olarak büyük bir damla anne sütüyle ovalayın ve göğüs ucunda bir miktar süt ile bebeğinize verin. Bebeğiniz bu şekilde memeye karşı daha sakin olacaktır.
- Uzun bir emzirme arasından sonra, göğüsleriniz çok sert ve şişmişse, emzirmeden 15 dakika önce ısı (kiraz çekirdekli sıcak paket) uygulayın ve bir miktar süt çıkana ve bebek meme ucunu daha kolay kavrayıncaya kadar areolaya hafifçe masaj yapın.
- Her emzirme seansında farklı bir pozisyon kullanın. Ebeniz ve emzirme danışmanınız size bu konuda yardımcı olacaktır.
Emzirmeden dolayı hassaslaşan göğüs uçlarınız için, %100 doğal ve organik içeriğe sahip olan, Mumsy Natural Göğüs ucu kremini deneyebilirsiniz. Mustela göğüs ucu çatlak kremi, cildi besleyerek nemlendirir ve yara oluşumunu engeller. Yatıştırıcı ve yara oluşumunu engelleyici özelliği ile dikkat çeken göğüs ucu kremi, kullanım kolaylığı ile çocuk doktorları ve emzirme danışmanları tarafından tercih edilir. Emzirme sonrasında rahatlama sağlayan doğal ürün, cildi yenileyerek yaraların iyileşmesini sağlar. %100 doğal olan krem, parfüm içermediği için bebeğinizi ve sizi rahatsız etmez. Emzirme dönemini konforlu bir şekilde sürdürebilirsiniz. Mumsy Natural Göğüs Ucu Kremini göğüs ucunuza uyguladıktan sonra, silmeye gerek duymadan emzirebiliyorsunuz.