Memenin gözle görülen yapısı

Meme başının etrafını çevreleyen kahverengi dokuya areola denir. Areola üzerinde beyaz kabarcıklar şeklinde görünen montgomery bezleri,  yağlı bır sıvı salgılayarak, kayganlık ve meme başının korunmasını sağlar. Memelerin süt üretilen en küçük birimi alveol (kesecik)tir.

Anne sütü nasıl oluşur

Prolaktin hormonu, süt üretimini tetikleyen en önemli hormondur. Memedeki süt yapımını sağlayan madde annenin beyninden salgılanan prolaktin adlı bir hormondur. Gebeliğin sonlanması ile vücuttaki gebelik hormonları azalır ve prolaktin salgılayan bezler uyarılır. Prolaktin salgısı doğumdan sonra  artmaya başlar. Kan damarları, memede süt yapımı için gereken maddeleri süt hücrelerine taşır. Prolaktin etkisiyle memeler sütle dolar.  Sütün alveol dışına atılmasını, alveolün etrafında bulunan kasılabilen hücreler sağlar. Oksitosin hormonu, bu kasılabilen hücreleri uyararak sütün alveol dışına atılmasını sağlar. Alveollerden atılan süt önce küçük süt kanallarına, oradan ana süt kanallarına ve en son da areola altındaki laktifer sinüslere gelerek burada toplanır.

gögüs ucu yarasına ne iyi gelir Gögüs ucu yarasına ne iyi gelir Kadınlar Kulübü meme başı çatlağı en iyi göğüs kremi gogus ucu catlaklari

Süt memeden nasıl akar?

Süt yapılır yapılmaz memeden dışarı salınmaz, süt akması için bebeğin emmesi gerekmektedir. Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması çok önemlidir. Bebek emerken, meme başındaki sinirlerden çıkan uyarılarla annenin beyninin başka bir bölümünden oksitosin adlı bir diğer hormon salgılanır. Oksitosin süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları etkiler. Bu etki ile kaslar kasılır ve süt, süt adacıklarından meme başındaki kanallara taşınır. Hazır toplanmış olarak bekleyen süt, bebeğin emmesi ile meme başı aracılığıyla bebeğin ağzına boşalır. Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Bu nedenle, kahverengi dokunun altında yerleşmiş laktifer sinüsleri sağmak için bebeğin tüm kahverengi dokuyu ağız içine alıp emmesi önemlidir. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir.

Bebek emmeye başladığında, ilk önce meme başının hemen arkasında bulunan süt havuzundaki (laktifer sinüsl) birikmiş sütü alır. Bu süt hemen tükenir. Süt akımının devamı için oksitosin salgısının uyarılması gereklidir. Memede süt yapımı ve yapılan sütün meme ucuna ulaşması bebeğin her iki hormonun yapımını uyaracak kadar kuvvetli ve etkin emmesi ile gerçekleşir. Bunun için bebeğin sık aralıklarla ve uygun bir biçimde memeye yerleştirilmesi ve bebeğinde memeyi doğru kavraması gerekir.

Sütün salgılandığı ve sağıldığı birimler, destek dokular ve yağ doku ile çevrelenir. Bu dokular, memenin şeklinin ve büyüklüğünü belirlenmesinde önemlidir, dolayısıyla memelerin büyük olması her zaman sütün bol yapıldığı / yapılacağı anlamına gelmez.

Özetle,

  • prolaktin süt yapımından, oksitosin sütün dışarı atılmasından sorumludur.
  • bebeğin tam emmesi için tüm kahverengi dokuyu ağız içine alması gerekir.

Görsel kullanımı izni için Design Cells’e teşekkür ederiz. Videonun tamamını: https://www.youtube.com/watch?v=_Y7ViEHx564&ab_channel=DesignCells adresinden izleyebilirsiniz

Mumsy Natural Doğal Pişik Kremi

Dermatolojik cilt bakım markası Mumsy Natural, dünyada 29 yıl, Türkiye’de 6 yılı aşkın süredir annelerin konforu, bebeklerin sağlıklı ve mutlu gelişimine katkı sağlamak için çalışıyor. En iyi organik içerikler ve kaliteli hizmet ilkelerini benimseyen marka, uzmanlarıyla birlikte yaptığı çalışmalar ile anneler ve bebeklerin cilt sağlığı ve bakımı konusunda premium ürünler sunuyor. Mumsy Natural®, yenidoğanlar, bebekler, çocuklar, hamilelik öncesi ve sonrası dönemi için; gebeler ve yeni annelere yönelik cildin özel ihtiyaçlarına premium dermo-kozmetik ürünler geliştirmektedir. Mumsy Natural® ürünleri yapay renklendiriciler, kokular, petrokimyasallar ve koruyucu maddeler içermez. Marka, hayvanlar üzerinde test yapmıyor, çevreye ve adil ticarete saygı duyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ad Soyad *