Bağırsaklarımız bağışıklık sisteminin %60 ila %70’ini içerir. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu, hastalık ve alerji riskini azaltarak çocukların zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynar.
Bebeklerin bağırsak bakteri sayısı sıfır olarak doğduklarını biliyor muydunuz?
Yaşamın ilk birkaç ayı bağırsak florasının gelişimi için gerçekten kritik bir dönemdir.
Bebeğiniz ilk sindirim bakterilerini sizden, 700’den fazla dost mikrop türü ve bu küçük “bağırsak canlılarının” ihtiyaç duyduğu özel şekerlerle dolu anne sütünüz yoluyla alır. Bebeğiniz her emdiğinde, olgunlaşan mikrobiyomu güçlenir. (Ne kadar uzun süre emzirirseniz o kadar iyi olur!)
Kapsamlı bir inceleme, yalnızca emzirilerek anne sütüyle beslenen bebeklerin (özellikle 2 aydan uzun), bağırsak bakteri kompozisyonunun daha stabil olduğunu ve bağırsak bakterilerindeki dengesizlik nedeniyle ishalin azaldığını buldu.
Sezaryen doğum bağırsakları etkiler mi?
➖Sezaryenle doğan bebeklerde başlangıçta vajinal yolla doğanlara göre daha az bağırsak bakteri çeşitliliği bulunur, ancak 2020’de yapılan küçük bir çalışma emzirmenin sezaryen ile doğan bebeklerin bağırsak mikrobiyotasını iyileştirebileceğini buldu.
Başka bir çalışma, yenidoğanın doğum sırasında anneden gelen vajinal sıvıları alması, yaşamın ilk yılında mikrobiyota gelişimini normalleştirebileceğini öne sürüyor.
Mama takviyesi bağırsağı etkiler mi?
Formül takviyesi, emzirilen bir bebeğin bağırsak bakteri profilinde hızlı bir değişime neden olur. Bebeğe mama verildiğinde, emzirme sırasında artan bifidobakterilerin baskınlığı azalır.
İlk 7 gün boyunca formül mama takviyesi, güçlü asidik bağırsak ortamının üretimini bastırır ve geciktirir. Takviye alan bebekler, mama ile beslenen bebeklerinki gibi bağırsak florası ve bağırsak davranışlarını geliştirir.
Özel bir tıbbi neden olmadığı sürece, hastanede ve taburcu olduktan sonraki ilk günlerde bebeğinizi takip eden bir uzmanın tavsiyesi olmadan mama takviyesi vermekten kaçınmak en iyisidir.
Bebeğinizin bağırsak sağlığına yatırım yapmanın en iyi yolu mümkün olduğunca uzun süre emzirmektir.
📖: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6177445/