Çocuğunuzu ilk kez kucağınıza aldığınız ana kadar tamamen farklı bir insandınız.
Ebeveynlik, hayatınızdaki her şeyi yeniden değerlendirmenizi ve düzenlemenizi sağlayan akıllıca bir yola sahiptir. İnançlarınızı, eylemlerinizi, sözlerinizi ve ilişkilerinizi incelemenize, hızlı hareket etmenize ve çocuk öncesi yaşamınızın her pratik yönünü yeniden düzenlemenize neden olur.
Bu muazzam değişime karşılık ne yapıyoruz?
Biz bu değişime karşı genellikle bilinçaltında savaşırız. Geçmişe tutunmaya çalışır, kesin düzen ve öngörülebilirlik ararız.
Yeni doğanlı günlerde umutsuzca önceden belirlenmiş uyku programlarını ve uyanma pencerelerini takip etmeye çalışırız. Bebeğimizin beslenme düzenini çizeriz ve beslenme rutinlerine bağlı kalmaya çalışırız; bebeğin ne kadar ağırlıkta olmaları gerektiğini tahmin etmek için yüzdelik grafiklere bakarız. Bebeklerimizin her gün adım adım ne yapması gerektiğini anlatan kitaplara göz atıyoruz. Çocuğumuzun hava durumu veya astrolojik tahmin gibi davranışlarının haritalarını çıkarıp, tablolamaya ve tahmin etmeye çalışarak, büyüme atakları gibi gelişimsel sıçramalar için öngörülen zamanlamalara odaklanıyoruz. Bazen bu planlama ve tahmin, bu ebeveynliğe geçiş ve adapte olma döneminde bize yardımcı olabilir, kimi zamanlarda ise sadece gelgitle hareket etmeye veya akışa uymaya çalışmaktan çok daha stresli ve endişeli hissetmemize neden olabilir.
Ebeveynliğin gerçekliği, çocuklarımızın, ortaklarımızın, arkadaşlarımızın ve ailemizin ve kendimiz hakkında sahip olduğumuz ve hala sahip olduğumuz vizyon ve beklentilerle yüzleşmemizi sağlar. Çoğu zaman beklentilerimiz gerçeklikle uyumsuzdur ve vizyonumuz gerçek hayatla çatıştığında kafamız karışabilir ve hayal kırıklığına uğrayabiliriz.
Bu sözlerle kendi deneyiminizi tanıyabilir misiniz?
Mumsy’e en çok sorulan sorularda yukarıdaki tablolamaya, standartlara uydurmaya çalışan endişeli aile sorularından oluyor?
- Bebeğimi kaç saatte bir emzirmeliyim?
- Bebek memeyi kaç dakika emmeli?
- Bebeğim hep kucakta kalmak istiyor, bebeğimi ne kadar süre ile kucakta tutmalıyım?
- Bebeğim devamlı aranıyor, etrafımdakiler ve kitaplar aranmanın açlıkla ilgili olduğunu söylüyor. Bebeğim aç mı?
- Bebeğim doymuyor mu?
- Bebeğim 3 aylık her beslemede kaç ml. süt içmeli?
- Benim bebeğim aynı dönemde doğum yapan arkadaşımdan daha az kiloda. Ne yapmalıyım?
- Bebeğimi kaç saatte bir uyutmalıyım?
- Benim bebeğim arkadaşımın bebeği gibi gündüzleri uzun uyamıyor, ne yapabilirim?