Sağlıklı hamilelik için gebe kalmadan önce yapılması gerekenler

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler yaşantılarını ve öğünlerini sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile şekillendirmeli! Anne adayı hamile olmadan önce sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek hamileliğe kendini hazırlamalı, baba adayı da aynı yaşantıyı sürdürmelidir. ‘Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek’  sağlıklı beslenmeden düzenli egzersize, ideal kilodan sigara ve alkolden kaçınılmasına bir çok unsur içeriyor.

Hamile kaldığınız yumurtanın ‘olgunlaşması’ yaklaşık 90 gün sürer

Vücudunuzu sadece çocuk sahibi olmayı denemeye karar verdiğiniz aydan itibaren değil de EN AZ 90 gün ya da daha önceden hazırlamaya başlamak en idealidir.
– Hormonlarınızın ideal dengede olmasını sağlamak
– Besin öğeleri açısından dengeli bir beslenme düzenine başlamak
– Mevcut vitamin ve mineral eksikliklerini tespit edip, gerekiyorsa beslenmenize ek olarak hekiminizin önereceği kaliteli bir doğum öncesi takviye planı uygulamak
– Bağırsak enfeksiyonlarını tedavi etmek ve sağlıklı bir mikrobiyom oluşturmak
-Tiroidinizin hamileliği desteklemeye hazır olmasını sağlamak
-Stres yönetimine yönelik tedbir almayı öğrenmek ve uygulamaya başlamak

En iyi göğüs ucu yarası kremi Mumsy Natural

Demir depolarınızı doldurun

Demir eksikliği ülkemizde özellikle kadınlarda çok yaygın bir sorun. Bu nedenle hamilelik öncesinde beslenmenizi olabildiğince demir depolarınızı dolduracak şekilde düzenleyin. Hücrelere oksijen taşınmasında kritik öneme sahip olan demir, hamilelik sürecinde bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için vazgeçilmez rol oynuyor. Demirden en zengin besin olan kırmızı etin mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Bununla birlikte diğer hayvansal gıdalar, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kırmızı üzümde de demir içeriği yüksek olduğundan beslenmede yer verilmesi şart. Yiyeceklerdeki demirin emilimini artırmak için C vitamini kaynağı olan maydanoz, biber, portakal, brokoli gibi besinlerle birlikte tüketin.

Düzenli egzersiz alışkanlığı edinin

Düzenli egzersiz yapmak özellikle kilo kontrolü ve vücut yağ oranını azaltmak için çok önemli bir faktör. Egzersiz aynı zamanda insülin direncini kırmak, kan şekerini düzenlemek, iştahı kontrol etmek, enerji harcamasını artırarak daha aktif olmayı sağlamak gibi faydalarda sağlıyor. Hamileliğe hazırlanma sürecinde sağlam ve güçlü bir vücut yapısına sahip olmanın en iyi yollarından birisi.

İdeal kilonuzda olun

Gerek aşırı kilo, gerekse anne adayının aşırı zayıflığı sağlıklı bebek için hamile kalmadan önce mutlaka düzeltilmesi gereken sorunlar. Hamilelik döneminde kilo vermek doğru değil; bu nedenle hamile kalmadan önce ideal kilonuza inmeye çalışın. Fazla kilo ve obezite doğurganlığın azalmasına da neden olan; hamilelikte diyabet, hipertansiyon, bebeğin iri doğması, doğum anomalileri, sezaryenle doğum ve çocukluk çağı şişmanlığına da yol açabilen önemli bir sağlık sorunu. Vücut kitle indeksinizin 25’in üzerinde olması fazla kilo, vücut yağ oranının yüksek olması anlamına geliyor. Vücut kitle indeksinin 18’in altında olması da anne adayının kısırlık sorunuyla karşılaşmasına neden olabileceği gibi, sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kalsiyum tüketiminiz yeterli olsun

Kalsiyumdan yeterli beslenen anne adayının kalsiyum takviyesi almasına gerek yoktur. Kalsiyumdan zengin olan süt ve yoğurttan 500-750 ml. tüketmek günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 75’ini sağlıyor. Diğer kalsiyum kaynakları olan peynir çeşitleri, koyu yeşil yaprakları sebzeler(ıspanak, dere otu) ve meyvelerle kuruyemişler de tüketilerek kalsiyum ihtiyacı karşılanır. Kalsiyum kemik ve kıkırdak gelişimi, sağlıklı diş oluşumu, kas ve sinir sisteminin normal çalışması, hücresel çalışmaların düzenli ve sürekli olması, kanın pıhtılaşması, kan basıncının normal düzeyde seyretmesi gibi vücutta önemli fonksiyonları olan bir mineral.

Yeterli ve dengeli beslenin

Çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adayları için yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Sağlıklı ve yeterli beslenme ve bol su tüketimi yumurta kalitesinin ve sayısının artmasına, dolayısıyla doğurganlığın iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda anne adaylarının hamilelik döneminde artan vitamin mineral protein ihtiyaçlarını karşılamak için vücut depolarının dolu olmasını ve bebeğin sağlıklı gelişimini sağlar. Günlük tüketilen besinler ne kadar çeşitli ise vitamin mineral ve diğer besin ögeleri açısından da o kadar zengin olduğu unutulmamalıdır. Büyüme ve gelişmede, beyin, sinir ve göz dokusu gelişimi için önemli rol oynayan omega 3 yağ asitlerinin alınması için haftada 1-2 defa balık tüketimine özen gösterilmelidir. Beslenme alışkanlıkları içinde hazır gıdalar, paketli yiyecekler, asitli içecekler gibi katkı içeriği çok olan gıdalar varsa onları tüketmekten kaçınılmalıdır.

Folik asit desteğine başlayın

Hamile kalmaya karar verdiğiniz zaman hekiminizin de önerisiyle folik asit kullanımına başlayın ve hamileliğin 12. haftasına kadar düzenli kullanın. Günde 400 mcg alınması önerilen B grubu bir vitamin olan folik asit, bebeğinizde merkezi sinir sistemi anomalilerinin oluşmasda etkili olduğu biliniyor. Folik asitten zengin gıdalar olan ıspanak, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal gibi turunçgil meyveler, kuru baklagiller, yumurta sarısı beslenmede mutlaka yer almalı.

Kan şekerinizi kontrol altına alın

Diyabet hamile kalmak için engel bir durum değil ancak hastalığın vücuttaki etkileri göz önünde tutularak bu durumu önleyici veya tedavi edici önlemlerin alınması, kan şekeri değerlerinin olabildiğince normal sınırlarda tutulması fetus sağlığı için çok önemli. Çünkü bebeğin 5.-6. haftasında başlayan beyin omurilik gelişimi annenin kan şekeri düzeyinden etkileniyor. Diyabet tedavisinde en önemli unsur olan beslenme tedavisine çok dikkat etmek, öğün atlamamak, doğru ve dengeli beslenmeye önem vermek gerekiyor.

Mumsy Natural Doğal Pişik Kremi

D vitamini düzeyi normal olmalı

D vitamini eksikliği ülkemizde çok yaygın rastlanan bir durum. Oysa ki,D vitamini kemik sağlığı kadar hücresel aktiviteler için de çok önemli. D vitamini eksikliğinin fetus ve yeni doğan kemik gelişimi üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. D vitamini fetusun kalp kasında ve beyin gelişimi üzerinde, bağışıklık sisteminin gelişiminde rol oynuyor. Bu nedenle D vitamini depolarının hamilelik öncesinde ve süresinde yeterli olması bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemli.

İyotlu tuz tüketin

İyot tiroid hormonlarının yapısında bulunan ana madde. Tiroid hormonu büyüme, gelişme, metabolizma ve üreme fonksiyonlarında rol oynuyor. Dolayısıyla eksikliğinde zeka geriliği, büyüme ve gelişme yetersizliği, guatr gibi bozukluklara neden oluyor. Bu nedenle iyot içeriği yüksek gıdalar (yumurta, süt, balık vb) ile iyotlu tuz tüketimi önemli. Böylece önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedeni olan konjenital hipotiroidizmin önüne geçiliyor.

Sigara ve alkolü bırakın

Alkol erkeklerde sperm kalitesi ve sayısını, kadınlarda hamile kalma şansını azaltan bir maddedir. Alkol tüketimi kalsiyum, folik asit, tiamin, protein gibi besin öğelerinin emilimini olumsuz yönde etkileyerek beslenme yetersizliğine, kilo alımına ve fazla yağlanmaya sebep olur. Çocuk sahibi olmaya karar verildikten sonra mutlaka bırakılmalıdır. Sigara da yumurtlama bozukluğuna ve spermde değişikliğe yol açması nedeniyle bir an önce bırakılmalıdır. Aynı zamanda sigara vitamin mineral emilimini olumsuz etkiler, kandaki oksijen düzeyini azaltır. Erken doğum, düşük ağırlıklı bebek, ani bebek ölümlerine neden olurken çocukluk çağında dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranışsal anomaliler, öğrenme güçlüğüne yol açabilir. Bu nedenle hamile kalmadan ne kadar önce sigara bırakılsa o kadar bu zararlardan bebek korunmuş olur.

Hamile kalmadan önce doktora gidilmeli mi?

Hamilelik düşünen anne baba adayları gebelik öncesi doktor kontrolünde gerekli testleri yaptırmalıdır. Özellikle akdeniz anemisi gibi sadece taşıyıcı olunan ama hem anne hem babada olması durumunda hasta bebeklerin dünyaya gelme ihtimali olan çeşitli hastalıklar yönünden gerekli testler yapılmalıdır. Anne-baba adayalarının taşıdıkları herhangi bir hastalık yahut cinsel organlarda yerleşmiş yaşayan, erken doğum düşük gibi sebep olan bakteri, mikrop vb. durumu tespit ettirerek gerekli tedavileri alarak hamilelik denemelerine başlamaları önerilir. Şeker, yüksek tansiyon gibi kronik sorunlar için hamilelik öncesi alınması gereken tedbirler doktorunuz ile görüşülmelidir.

Dermatolojik cilt bakım markası Mumsy Natural, dünyada 29 yıl, Türkiye’de 6 yılı aşkın süredir annelerin konforu, bebeklerin sağlıklı ve mutlu gelişimine katkı sağlamak için çalışıyor. En iyi organik içerikler ve kaliteli hizmet ilkelerini benimseyen marka, uzmanlarıyla birlikte yaptığı çalışmalar ile anneler ve bebeklerin cilt sağlığı ve bakımı konusunda premium ürünler sunuyor. Mumsy Natural®, yenidoğanlar, bebekler, çocuklar, hamilelik öncesi ve sonrası dönemi için; gebeler ve yeni annelere yönelik cildin özel ihtiyaçlarına premium dermo-kozmetik ürünler geliştirmektedir. Mumsy Natural® ürünleri yapay renklendiriciler, kokular, petrokimyasallar ve koruyucu maddeler içermez. Marka, hayvanlar üzerinde test yapmıyor, çevreye ve adil ticarete saygı duyuyor.

8 thoughts on “Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler

  1. Merhabalar ben yillardir redepra 30 mg kullaniyorum ve suan hamile kalmaya calisiyorum sizce buna engel olur mu

    1. Merhaba,

      Düzenli ilaç kullanan bir anne adayı olarak ilacın hamile kalma üzerindeki etkilerini, hamilelik öncesi, sırasında ve sonrasında ilaç kullanımına devam etme yahut sonlandırmak gibi tıbbi konuları sizi takip eden hekiminize danışmalısınız.

      Sağlıklı günler dileriz.

  2. Merhaba. 6 aylık bebeğimi düşük yaptım. … 5 mg kullanıyorum. Tekrar ne zaman hamile kalabilirim.? Ve …i gebelik dusuncemden ne kadar zaman önce bırakmam gerekir ?

    1. Asya Hanım merhaba,

      Çok geçmiş olsun ve başınız sağolsun. Düzenli ilaç kullanan bir anne adayı olarak ilaç kullanımına devam etme yahut sonlandırmak gibi tıbbi konuları sizi takip eden hekiminize danışmalısınız.

      Sağlıklı günler dileriz.

  3. Merhaba. Ben henüz 4 aylık evliyim ama hamilelik söz konusu değil şuan. Doktor tavsiyesi olmadan folik asit ve D vitamini kullanmaya basladim hamile olmak için bunların bana bir etkisi olur mu? Aynı zamanda talasemi hastasıyim bunların sayesinden gebe kalmam kolaylaşır mı?

    1. Fadime Hanım merhaba,

      Talasemi hastası bir anne adayı olarak mutlaka bir uzman görüşü alarak hamilelik öncesi hazırlıkları yapmalısınız. Talasemi hastası bir anne adayının alması gereken Folic asit miktarı farklıdır. Bunu ancak anemi öykünüzü bilen bir doktor tayin edebilir. En kısa sürede doktorunuz ile görüşmenizi öneririz.

      Sağlıkla kalın.

  4. Hamile kalmadan önce antibiyotik kullanmak antibiyotigin vücutta etkisi ne kadar sürer?

    1. Merhaba Esra Hanım,

      Sorunuzun cevabı kullandığınız antibiyotiğin içeriğine bağlı olarak değişir. Antibiyotik tedavinizi planlayan doktorunuza danışabilir, kullandığınız antibiyotiğin prospektüsünde etken maddenin etki süresi vb. detayları inceleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ad Soyad *