Bebeklerin cildi inanılmaz derecede hassastır, bu da onların yetişkinlere ve daha büyük çocuklara göre kızarıklara bağlı döküntü geliştirme olasılığını artırır. Ancak mevcut cilt sorunlarına bağlı farklı türler nedeniyle bebek cildinde kızarıklıkların ne olduğunu, buna neyin sebep olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini belirlemek zor olabilir. Ayrıca hiçbir ebeveyn, biricik bebeğinin yumuşak cildinde kırmızı veya kabarık bir reaksiyon görmek istemez. Birçoğumuz haklı olarak bu kızarıklıklar ve döküntülerin bebeğin konfor düzeyini nasıl etkilediğini ve kaşıntıya veya ağrıya neden olup olmadığını merak edebilir. Peki ebeveynler bebeğin cildindeki kızarıklık ve kabartıların zararsız bir bebek bezi kızarıklığı mı yoksa biraz daha ciddi bir şey mi olduğunu nasıl anlayabilir?
Bebek cildindeki kızarıklıkların çok fazla türü olduğundan, dikkat edilmesi gereken semptomların farkında olmak ve çocuk doktorunu ne zaman arayacağınızı bilmek önemlidir. Bebeğinizin cildindeki kızarıkları ve kabartıları daha iyi tanımlamanıza yardımcı olmak için, bunlarla ilgili her şey hakkında kullanışlı bir rehber hazırladık. Bebeklerde görülen kızarıklık ve kabarıklıkların yaygın türleri, belirgin belirti ve semptomları ve bunları tedavi etmek için en iyi çareler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Bebeklerde Kızarıklık ve Kabarma Neden Olur?
Bebek cildinden kızarıklık, kabarıklık ve döküntüleri söz konusu olduğunda birçok tür ve birçok sebep vardır. Bazı yaygın nedenler şunlardır:
Ciltte kuruluk
Bebek cildinde kızarıklık ve kabarmanın en sık görülen sebebi cilt kuruluğudur. Bebek cildinin nem tutma kapasitesi oldukça azdır. Nemsiz kalan cilt yüzeyinde kızarıklık ve kabarma görülmesi oldukça normal bir durumdur. Bu durumda bebeğinizin cildi onarıcı ve yatıştırıcı bir bakım rutinine ihtiyaç duymaktadır. İçeriği temiz ürünlerle doğru hijyen ve bakım rutini uygulandığında kuruluğa bağlı ortaya çıkan dermatolojik semptomlar kısa bir süre içinde tedaviye gerek olmadan gerileyecektir.
Cildi Tahriş edici maddeler
Bebeğin hassas cildini rahatsız edebilecek yaygın tahriş edici maddeler tükürük ve salya, kaka, ıslak bebek mendilleri, deterjanlar, yumuşatıcılar, kurulama bezleri, sabunlar, losyonlar, güneş kremi ve nikeldir.
Alerjiler
Alerjik reaksiyonlar bebekte kızarıklıkların, kabartıların ve döküntülerin birçok farklı biçimde ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer bu kabartılar kaşıntılı ise kurdeşen veya kuru, kaşıntılı lekeler olabilir. Egzama, alerjilerin neden olduğu bebek döküntülerinin en yaygın versiyonudur.
Enfeksiyonlar
Enfeksiyonların en yaygın olanı mantar kızarıklıkları olan farklı türde bebek döküntülerine yol açabilir. Ancak bazen viral bir bebek döküntüsü gelişebilir. Bu kızarıklık, kabartılar ve döküntüler, bebeklerde spesifik viral hastalıklar olduğunda ortaya çıkar ve ateş veya diğer semptomlarla ilişkili olabilir. Viral bir bebek döküntüsü gövdede, bazen kollarda ve bacaklarda küçük noktalar halinde görünebilir ve birkaç günden bir haftaya kadar sürebilir. Birkaç gün yayılabilir ve sonra düzelmeye başlayabilir.
Bebeğin cilt bariyeri özellikle kırılgandır çünkü daha incedir, olgunlaşmamıştır ve cildi hala gelişmektedir, bu da onu hasara ve kuruluğa karşı çok daha savunmasız hale getirir. Ayrıca, özellikle tahriş edici olabilecek şeylere karşı daha tepkiseldir. Bebeğin cildi genellikle doğumdan 2 yaşına kadar son derece hassastır. Bebek bezi pişikleri, çocuklar tuvalet eğitimi alana kadar bu yaştan sonra da kendini gösterebilir.
Aşağıdaki kılavuzumuzda bebek kızarıklık, kabartı ve döküntülerinin farklı görünüm ve davranış şekillerini özetliyoruz. Dikkat edilmesi gereken en yaygın bebek döküntüsü türlerini ve bunların nasıl önlenip, nasıl tedbirler alınmasını öğrenmek için okumaya devam edin. İsilikten, bebek aknesine, bebeğinizde bulabileceğiniz kızarıklıkları, kabarıklıkları veya lekeleri anlamanıza yardımcı oluyoruz.
Bebek Aknesi mi Bebek Pişik mi?
Sivilceler sadece gençler için değildir; aslında bebeklerin de sivilcelenmesi tamamen normaldir. Yenidoğan sivilcesi olarak da bilinen bebek aknesi, bebeklerde yaşamın ilk ayında sık görülen bir döküntüdür. Anneden bebeğe rahimde geçen annelik hormonlarının bebekte sivilcelerin alevlenmesine neden olabileceği düşünülüyor.
Peki bunun bebek sivilcesi mi yoksa bebek pişiği mi olduğunu nasıl anlarsınız? Bebek sivilceleri genellikle bir grup küçük, kırmızı yumruya benzer.
Bebek aknesi belirtileri
Sivilceler. Bebek sivilceleri genellikle küçük kırmızı sivilce ve beyaz nokta kümelerini içerir.
Tahriş olmuş yanaklar. Yenidoğan akneleri genellikle yanaklarda gelişir ancak bebeğin burnunda, alnında, göğsünde, sırtında ve bazen kulak arkasında ve kafa derisinde de ortaya çıkabilir.
Kalıcı belirtiler. Bebek sivilceleri üç ila dört aya kadar sürebilir.
Yenidoğan aknesini önleme ve tedavi
Genellikle bebek akneleri hafif bir temizlikle kendi kendine kaybolur. Yenidoğan bebeğinizin cildini günde 1-2 defa Mumsy Natural İsilik Losyonu ile çok nazikçe silebilirsiniz. Yenidoğan aknesi üç ila dört ayın ötesinde devam ederse ebeveynlerin arada bir dermatoloğa başvurması gerekebilir, ancak bu oldukça nadirdir.
İsilik
Bebeklerde isilik, bebeğin ter bezleri tıkandığında ve teri cildin altında tuttuğunda ortaya çıkma eğilimindedir. Genellikle sıcak havalarda veya bebeğin fazla giydirildiği durumlarda görülür. Bebekte isiliğin sıcaktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını nasıl anlarsınız?
İsilik belirtileri
Minik kırmızı lekeler. Bunlar genellikle bebeğin başında, boynunda ve omuzlarında, bazen de göğsünde görülür.
Kaşıntı. Bazen isilik kaşıntılı olabilir, bu nedenle bebeğin tahriş olmuş cildini kaşıyıp çizmediğine dikkat edin.
İsiliği önleme ve tedavi
Bebeklerde isilik oluşumunu önlemek için, bebeğin aşırı giydirilmekten kaynaklı ısınmadığından veya terlemediğinden emin olmak için bebeğe daha hafif giysiler giydirin. Sıcak iklimlerde, onların sadece bir tulum ve bebek beziyle uyumasına izin vermek ve havayı serin ve dolaşımda tutmak için yatak odasında bir vantilatör çalıştırmak iyidir. Bebeklerde isilik geliştiğinde, deri temizlemeye ve cildi temiz tutmaya yardımcı olmak için kokusuz, hassas bir cilt temizleyiciyle günlük banyo yaptırmanızı ve isilik olan kısımları gün içerisinde Mumsy Natural İsilik Losyonu ile silmenizi öneririz. Bebeklerde sıcaktan kaynaklanan kızarıklıklar, bebek aşırı giyinmediği ve serin bir ortamda kaldığı sürece genellikle üç ila dört gün içinde kendiliğinden geçer.
Bebek Bezi Pişiği
Bebekte pişiği genellikle nerede görmeyi bekleyebileceğiniz başlıkta oldukça açıklayıcı. Islak bebek bezlerinden kaynaklanan tahriş ve sürtünme nedeniyle bebek bezi pişiği meydana gelebilir. Bebek bezi pişiği, gece boyunca daha uzun süre uyuyan ve sabahları bezleri daha ıslak olabilecek daha büyük bebekler ile gıda alerjileri olan bebeklerde daha da sık görülür.
Bebek bezi pişiği belirtileri
Kırmızı lekeler. Bunlar genellikle bebeğin poposunun yuvarlak kısmında görülür.
Kabarık, sıcak bir cilt. Bazı durumlarda bebeğin cildi hafifçe kalkabilir ve dokunulduğunda sıcak hissedilebilir.
Bebekte pişiği Önleme ve tedavi
Bebek bezi pişiği, bebek bezinin sık sık değiştirilmesi ve bebek bezi bölgesinde sürtünmeyi ve tahrişi önlemek için bir bariyer görevi görmeye yardımcı olan Mumsy Natural Doğal Pişik Kreminin kullanılması önerileri. Yeni bir bebek bezi takmadan önce cildin tamamen kuru olduğundan emin olarak bebek bezindeki pişikleri önleyin. Geçmişte, bebek pudrası nemi emmek ve bebeğin cildini korumak için başvurulacak yöntemdi, ancak doktorlar artık bebek bezi döküntüleri için pudra kullanılmasını önermiyor çünkü solunan pudra bebeğin akciğerlerini tahriş edebilir.
Bazen bebeğin poposundaki kızarıklık aslında cildimizde yaşayan mantarın neden olduğu bir maya döküntüsü olabilir.
Mantara bağlı pişik belirtileri
Kırmızı lekeler. Ciltte görülen bu yama görünümlü kızarıklıklar, genellikle bebeğin cilt kıvrımlarında, kenarlarında küçük noktalar veya püstüllerle birlikte görülür.
Mantara bağlı pişikleri önleme ve tedavi
Bebeklerde oluşan mantar döküntüsünü tedavi etmek için doktorununuza danışınız. Bebeği temiz ve kuru tutarak mantar döküntülerini önleyin.
Ağız Kenarında Bebek Salyası Kızarıklıkları
Küçük çocuğunuzun yüzünde, özellikle ağız etrafında ve alt kısmında kızarıklıklar fark ettiniz mi? Bebeklerin tükürük bezleri aktif çalışmaya başladığında, genellikle 3 veya 4 aylıkken salyaları akmaya başlar. Çok fazla. Tükürüğün sindirim sisteminizin bir parçası olduğunu düşünürseniz, ciltte kızarıklara sebep olabileceğini görürsünüz. Ağız içimizde başlayan sindirim için tükürüğün içeriği sadece su değil, sindirimi başlayan asidik yapısı dolayısıyla cildi tahriş edici olabilir.
Bebekte salya kızarıkları belirtileri
Yüzde kırmızı, tahriş olmuş kızarık bir cilt döküntüsü. Bebeğin ağzının, çenesinin ve boynunun etrafındaki cilt sürekli ıslak olduğundan bu bölgeler özellikle salya akmasına yatkındır.
Pul pul dökülen cilt. Bebeklerde salyadan kaynaklanan döküntüler de biraz pul pul ve kuru görünebilir.
Salyaya bağlı döküntüleri önleme ve tedavi
Salyadan kaynaklanan bebek döküntülerini önlemenin ve iyileştirmenin bir yolu var mı? Bebeğinizin yüzünün ve göğsünün kuru kalması için yumuşak bir önlüğü yanınızda bulundurun. Tükürüğün cilde temas etmesini önlemek için yemeklerden önce ve sonra cildi Mumsy Natural İsilik losyonu ile silin ve cilde yoğun bir merhem sürün, böylece bebeğin salya döküntüsüne karşı korunur ve varsa iyileşmesine yardımcı olur.
Bebek Egzaması
Genellikle kronik kırmızı, kuru cilt lekeleri olan egzama, bebeklerde en sık görülen cilt bozukluklarından biridir; aslında egzama vakalarının yüzde 60’ı yaşamın ilk yılında ortaya çıkar. “Bazen bebekler o kadar çok kaşınır ki, kanamaya neden olabilir ve uykuyu etkileyebilir. Egzemalı bebekler genellikle akşamları yatağa yatırıldıklarında veya geceleri başka aktivitelerle dikkatleri dağılmadığında daha fazla kaşınırlar. Egzama tedavi edilmezse enfeksiyon kapabilir ve ciltte kabuklanma ve sızıntıya neden olabilir.
Bebek egzaması belirtileri
Kaşıntı. Bebeğin egzaması ne kadar şiddetliyse döküntü de o kadar kaşıntılıdır.
Kuru cilt lekeleri. Bu hafif egzamanın yaygın bir belirtisidir.
Kuru, pul pul ciltte pembe lekeler. Bu orta dereceli bir egzama vakasını gösterir.
Kırmızı, pul pul cilt lekeleri. Bebeğin cildi daha koyu kırmızıysa, bu genellikle semptomların kötüleşmesi ve vücudun büyük bölümünde yoğun kaşıntı ile birlikte gelen şiddetli egzama anlamına gelir.
Egzamayı önleme ve tedavi
Bebeğin cildini günlük olarak yoğun bir kremle iyi bir şekilde nemlendirmek, bu durum için daha yüksek risk altında olan, yani ailesinde egzama veya egzamaya bağlı hastalıklar konusunda güçlü bir geçmişi olan bebeklerde egzamanın başlamasını önleyebilir. Bu bebek döküntüsünün hafif bir vakası bazen sadece nemlendiriciyle tedavi edilebilirken, orta dereceli egzamayı tedavi etmek için dermatologunuzun önereceği medikal bir krem veya merhem gerekebilir. Şiddetli egzama reçeteli ürünlerle tedavi edilir.
Ürtiker (Kurdeşen)
Kurdeşen, bebeğin alerjisi olan bir şeyi yemesinden hemen sonra veya bebek bir virüsle savaşırken ortaya çıkabilir; bu durumda kurdeşen birkaç gün aralıklarla devam edebilir. Yiyeceklerden kaynaklansa bile vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler. Bebek döküntüsü çocuğunuzun dokunduğu bir şeyden kaynaklanıyorsa, genellikle bebeğin vücudunun alerjenle temas eden kısmında görülür. Kurdeşenlere hırıltı da eşlik ediyorsa veya bebeğin ağzı veya dili şişmeye başlarsa derhal doktora başvurun.
Kurdeşen belirtileri
Pembe, lekeli şeritler. Bu lekeler bebeğin cildinde ortaya çıkıp kaybolabilir, yeniden bir başka bölgede çıkabilirs.
Kaşıntı. Kurdeşen kızarıkları lekeler halinde ve genellikle çok kaşıntılıdır.
Kurdeşeni önleme ve tedavi
Ürtikerden korunmak için bebeğinize alerjik olduğu besinleri ve ilaçları vermekten kaçınmak tek öneleme yoludur. Kurdeşen tedavisi için doktorunuza başvurmalısınız. Daha doğal bir çözüm olarak, kurdeşenleri yatıştırmak amacıyla yaraların üzerine kaşıntı önleyicş losyon sürmeyi deneyin.
Konak
Esasen bebekler için kepek, konak nispeten yaygındır ve tipik olarak sebum fazlalığından kaynaklanabilir. Bu tür bebek döküntüleri genellikle yaşamın ilk ayında ortaya çıktığını ancak herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.
Konak belirtileri
Pul pul olmuş deri. Kafa derisindeki kaba, sarımsı veya pembe kabuklu veya yağlı pullu lekeler, bu tür bebek döküntülerinin klasik bir belirtisidir.
Hafif yağlı bir koku. Bu, orta ila şiddetli vakalarda bebeğin kafa derisinde yağ birikmesinden kaynaklanır.
Bebekte konağı önleme ve tedavi
Çoğu konak sorunu, kafa derisinde birikmiş pulları gevşetmek için düzenli şampuanlama ve yumuşak bir saç derisi fırçasıyla tedavi edilebilir. Bu işe yaramazsa çocuk doktorunuz ilaçlı bir şampuan önerebilir.
Genel olarak bebekte pişiği, kızarıklıkları önlemenin yolu çocuğunuzun cildini sağlıklı tutmaktır. Bebek banyolarını 10 dakika veya daha kısa tutmak ve ılık su kullanmak en iyisidir, çünkü “banyo sırasında cilt gerçekten nemi kaybedebilir ve bebeklerin cildi kurumaya çok daha yatkındır”. Bebeğin cildini düzenli olarak nemlendirmek çok önemlidir.
Losyon uygulamak için en iyi zaman?
Banyodan sonraki ilk beş dakika nemi hapsetmek için. Deri vücuttaki en büyük organdır ve bizi elementlerden ve enfeksiyonlardan korumak için oradadır. Bebeklikten yetişkinliğe kadar ona gerçekten değer vermenin önemi kelimelere sığmaz.
Bebeğinizin kızarıklıkları ve kabarıkları ile ilgili bu kılavuzda listelenenlerden herhangi birine uymuyor mu? Bebeklerde ayrıca böcek ısırıkları, güneş yanıkları, zehirli sarmaşık ve hatta kuru cilt nedeniyle de döküntü gelişebilir. Bebeğinizdeki kızarıklıktan hâlâ emin değilseniz çocuk doktorunuzu aramaktan veya randevu almaktan çekinmeyin.
Sinek Isırığı
Yazın hızlıca gelmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, sinek popülasyonu ve ısırıkları fazlasıyla arttı. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, sinek-böcek ısırıklarının ve sokmalarının çoğu zehirli değildir.
Sinek ısırıklarından kaynaklanan reaksiyonun boyutu, erken çocukluk döneminde daha büyüktür ve çocuk büyüdükçe yavaş yavaş azalır.
Sinekler ısırdıkları cilde salyalarını bırakırlar. Yetişkin bireylerin bağışıklık sistemi bu proteinlerle daha önce karşılaştığı için ciddi sorunlar ortaya çıkmaz. Sineklerle yeni tanışan bebekler ise bu salgılara henüz bağışıklık kazanmamıştır. Bu sebeple bebeklerin cildi sinek ısırıklarına daha büyük reaksiyon vermektedir. Sinekler bebekleri ısırdığında ciltte genelde 3 ya da 5 mm boyutlarında kızarıklık ve hafif bir şişme oluşmaktadır. Bebeğinizin cildi çok hassas ise bu boyut biraz daha büyük olabilir.
Peki bebeklerde sinek ısırığı nasıl geçer?
Tüm ısırıklar ve sokmalar için önce cildin reaksiyon oluşan bölgesi temiz bir pamuk ve su ile temizlenmelidir. Daha sonra ağrı ve şişliği hafifletmek için bu bölgeye ovuşturmadan soğuk kompres uygulanmalıdır. Bu gibi durumlarda cildi ovuşturmak kaşıntıyı ve kızarıklığı arttıracaktır. Bunun sebebi ise ısırılan bölgeyi ovuşturmanın ciltte oluşan yangıyı arttırmasıdır. Bebeğinizin cildinde oluşan reaksiyonlar 2-3 gün içinde geçme eğilimi gösterecektir.
Sinek ısırıkları çok nadir olmakla birlikte ciddi alerjik reaksiyonlara da sebep olabilir. Bu alerjik reaksiyonlarda, göz kapağında, ayaklarda ve kollarda tümüyle şişme, cildin önemli bir bölümünde kızarıklık ve nefes alma güçlüğü gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.
Bebeklerde sinek ısırığını geçirmek için alkol bazlı ürünler yerine ısırılan bölgenin oksijenli su ile temizlenmesini önerilmektedir. Sineğin ısırdığı yerde yangı, kaşıntı ve kızarıklık gibi reaksiyonlar oluşacağı için bebeğinize içeriğinden emin olduğunuz rahatlatıcı kremler sürebilirsiniz. Bebeklerde sinek ısırığı için Mumsy Natural BOO BOO Stick kullanımına çok sık başvurulmaktadır. Anlık olarak o bölgeyi rahatlatan ve onaran kremler, uzmanların da uyguladığı tedavi seçeneklerinden biridir. Bu noktada alerjik reaksiyonlara meyilli hassas bebek ciltleri için üretilmiş onarıcı bakım ürünleri kullanarak bebeğinizin cildini rahatlatabilirsiniz.
Bebekte Kızarıklıklar ve Döküntüler Konusunda Ne Zaman Endişelenilmeli?
Artık en yaygın kızarıklık ve bebek pişik türlerinden bazılarına aşina olduğunuza göre muhtemelen şunu merak ediyorsunuzdur: “Bebeğimin kızarıklıklarından, pişiklerinden ne zaman endişelenmeliyim?”
Gerçek şu ki, pek çok bebek döküntüsü zararsızdır ve bazıları herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan kendi kendine gelip geçecektir. Diğer iyi haber ise, birçok ciddi kızarıklığın gelişmesini ilk etapta önleyecek aşıların bulunmasıdır. Bu yazımızda menenjit, streptokok bakterileri, su çiçeği, uyuz gibi hastalıklara bağlı kızarıklık ve döküntülerden bahsetmedik. Bazıları ölümcül olan bu hastalıklara bağlı kızarıklık ve döküntüler için kendi kendinize teşhis koymayın. Mutlaka hekim görüşüne başvurun.
Bununla birlikte, vücutta bebek döküntüsü fark ettiğinizde dikkat etmeniz gereken bazı işaretler vardır. Bazı bebek döküntüleri ve ciltteki kızarıklıklar, özellikle döküntü kalıcıysa veya bebekte şişlik veya hırıltı varsa, potansiyel olarak ciddi bir duruma işaret edebilir.
Bebeğiniz aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsa bir doktora başvurun:
- Döküntü yerinde ağrı varsa
- Bebeğin ateşi varsa
- Döküntüde morluk benzeri lezyonlar gelişirse
- Kızarıklık sızıyorsa, kanıyorsa veya kabarcıklar oluşuyorsa
- Kızarıklık bebeğin vücuduna yayılmaya devam ederse
- Bebekte herhangi bir soğuk algınlığı semptomu gelişirse (öksürük, hırıltı vb.)
- Bebeğin boyun bezleri veya dudakları şişmişse
- Bebekteki kızarıklık iki gün sonra geçmezse veya en azından daha iyi görünmemeye başlarsa
Bebeklerin hassas ciltleri dolayısıyla sağında ve solunda kızarıklıklara sahip olduğu doğrudur ancak bu, onları bir hiç olarak görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yüzünde veya vücudunda bir bebek döküntüsü fark ettiğinizde, ona dikkat edin ve diğer semptomlara dikkat edin. Bebeğin sağlığı söz konusu olduğunda ihtiyatlı ve proaktif olmak her zaman en iyisidir.