Çocuğunuz ile, anneniz ile aranızdaki özel bağı açıklamakta zorlansanızda, aranızda bir bağın olduğunu içten içe bilirsiniz… Yanılmıyorsunuz. Anne ile çocuk arasında acaba neden “tarifi zor” ve “derin” bir bağ bulunur?

Peki “hamilelik yaramış” veya “annelik yaramış” söylemlerini duymanız,

Ya da çocuğunuz yanınızda değilken bile “sezgisel” olarak onu yanınızda hissediyor olmanızın altında yatan BİLİMSEL bir gerçek var mıdır?

Anne ile çocuk arasında acaba neden “tarifi zor” ve “derin” bir bağ bulunur?

Çoğumuzun bilmediği bir hususu sizlere aktarmak istedim:

Anne karnında gelişmekte olan bir bebeğin hücreleri Annenin kan dolaşımına girer ve daha sonra tekrar ve bebeğe geri döner.

Bu biyolojik bağlantıya FETAL-MATERNAL MİKROKİMERİZM denir.

Annemizin karnındayken hücrelerimiz 41 hafta boyunca onun tüm vücudunu dolaşır,

Biz doğduktan sonra dahi bu hücrelerin bir çoğu 10 yıllar boyunca Annemizin vücudunda kalmaya devam ederek onun doku, organ, kemik, beyin, kalp ve cildinde çoğunlukla olumlu etkiler bırakır.

Örneğin Annenin kalbinde bir hasar varsa bu fetal hücreler hasarlı bölgeye acilen ulaşarak kalbi iyileştirip onaracak farklı hücre tiplerine dönüşürler.

Yani Anne, karnındaki bebeği ne pahasına olursa olsun koruyup gelişimini sağlarken bebek de anneyi korur ve “onarılmasına” yardımcı olur.

Bu inanılmaz bir şeydir…

Annedeki bazı hastalıkların hamilelik sırasında ortadan kaybolmasının nedenlerinden biri de budur…

Yani çocuk aslında Annesine şöyle seslenir:

CANIM ANNEM; muhtemelen bilmezsin ama karnındayken sen beni büyütürken ben de fetal hücrelerimle senin hasarlı organlarını onarıp seni iyileştiririm…

Senin beni koruyup kolladığın gibi ben de seni koruyup kolluyorum…

Senden bedenen ayrılmış olsam bile benim hücrelerim sende, seninle yaşamaya devam ediyor…

Belki de o yüzdendir ki senden uzakta olsam dahi yanındaymışım gibi hissediyorsun…

CANIM ANNEM; biz seninle SONSUZA DEK birbirimize bağlıyız…



Sevgilerimle

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sn. Dr.Filiz Gökaslan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezunudur. Uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AnaBilim Dalı’ndan almıştır. Farklı bir üniversitede Yardımcı Doçent ünvanıyla tıp fakültesi öğrencilerine eğitim verme deneyimi bulunmaktadır.Mesleğini 2006 yılından beri icra eden Dr.Filiz, Türk Pediyatri Derneği üyesi olup, milli kuruluş ve yayınlara ek olarak Amerikan Pediyatri Akademisi, Red Book, Nelson Textbook of Pediatrics, A.B.D. Hastalık ve Korunma Merkezi(CDC), Amerikan Allerji, Astım ve İmminoloji Üniversitesi, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) gibi kurum ve yayınların yenileyerek onayladığı tüm güncel teşhis ve tedavi yöntemlerinin sıkı bir takipçisi ve uygulayıcısıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ad Soyad *