Meme kanseri, dünyada ve ülkemizde en sık görülen kadın kanseri olup, sıklığı giderek artıyor. Dünyada her yıl 2 milyona yakın, Türkiye’de ise 25 bin kadına meme kanseri tanısı konuyor.
Özellikle geç anne olan, bebeğini emzirmeyi kısa sürede bırakan kadınlarda daha sık görülen meme kanserinin önüne geçebilmenin tek yolu ise düzenli kontrollerden geçiyor.
Geç doğum yapan ve doğum sayıları az olan Kuzey Avrupa ülkelerinde meme kanseri sık görülürken, doğurganlık özellikleri ve yemek alışkanlıkları daha farklı olan Akdeniz ülkelerinde ise olgu sayıları daha azdır. Ülkemizde istatistiki çalışmalar yeterli olmasada değişen yaşam şartları ile birlikte artış hızı dünya ile paraleldir.
1985’ten itibaren tüm dünyada ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı, 15 Ekim ise Meme Kanseri Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Amaç; meme kanseri farkındalığı oluşturmak…
Düzenli taramaların yanı sıra en önemli muayene kadınların kendilerini el ile muayene etmesidir.
Kendi kendini muayene; her kadının kendi memelerini sırası ile muayene etmesidir. Amaç her bir kadının erken yaşlardan başlayarak kendi normal meme dokusunu tanıması ve herhangi bir olağandışı değişikliği erkenden fark ederek sağlık kuruluşlarına başvurunun erkenden yapılmasıdır. Toplumumuzda meme kanserine yakalanan kadınların %80-90’ı hastalığı kendileri tespit etmektedir.