Bebekler özellikle ilk 3 – 4 ayda annelerinin kucağından ayrılmaktan hoşlanmazlar. Tüm içgüdüleri ve refleksleri onları bir bedene tutunması için tasarlanmıştır. Sinir sistemleri doğumda olgunlaşmamıştır ve doğumdan sonra da gelişmesi için hala zamana ihtiyacı vardır.
Bebeği göğsünüze koymanın bazı faydaları:
👶 Beyin Gelişimini Hızlandırır: Bebeği vücudunuzda tutmak, beyin olgunlaşmasını hızlandıran temel sinir yollarının gelişimini artırır.
👶 Bebeği Sakinleştirir, Yatıştırır ve Stresi Azaltır:
Bebeğinizin vücudunuzda sizinle temas halinde olması bebeği o kadar rahatlatır ki, bebeklerin kortizol seviyeleri (stres hormonu) sadece 20 dakika ten tene tutulduktan sonra ölçülebilir şekilde düşer. Kucaklanan bebekler daha az ağlar.
👶 Uyku Kalitesini Artırır:
Bebeklerin beyin fonksiyonlarının gelişimi, uyku döngülerinin kalitesine bağlıdır. Tenten tene temas sırasında çoğu bebek daha kolay uykuya dalar ve daha uzun süre “Sessiz Uyku” elde eder.
👶 Sindirimi ve Kilo Alımını Teşvik Eder:
Bebeklerde kortizol ve somatostatini azaltarak besinlerin daha iyi emilmesini ve sindirilmesini sağlar. Bu hormonların azalmasıyla bebeğin vücudu kahverengi yağı (bebeğin doğduğu sağlıklı yağ) koruyarak doğum ağırlığının ve vücut ısısının korunmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, bebeğin vücudu ısınmak için kendi yağ depolarını yakmak zorunda kalmaz ve bu da daha iyi kilo alımına yol açar.
👶 Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:
Ten tene temas sırasında gelişmiş bağışıklık sisteminizin antikorları cildinizden bebeğe geçer. Bebeğinizin cildinizle ten tene teması ile bebeğin cildinin nemi artar.
👶 Psikolojik Olarak İyilik Halini Teşvik Eder:
Bebeklerimiz cildimize dokundukça oksitosin seviyeleri yükselir ve stres hormonları düşerek biz yetişkinlerin rahatlamasına neden olur.
👶 Süt üretimini artırır:
Bebeği günde 1 saat ten tene vücudunuza koymak, süt üretiminde önemli bir artış sağlayacaktır.
👶 Vücut Sıcaklığının Düzenlenmesi:
Annenin meme dokusu bebeğin sıcaklığını düzenler ve soğutabilir veya ısıtabilir. Erkeğin/babanın meme dokusu sadece bebeği ısıtır. Dişi termostat, erkek ise radyatördür 🙂