Pişik kötüleştiği zaman kızartılı küçük şişlikler, içi su dolu keseler ve sonunda cildin üst tabakasının soyulması ile acılı ve çok ağrılı bir cilt sorununa dönüşür.
Pişik neden oluşur ve nasıl önlenir?
Bebek cildi henüz gelişimini tamamlamadığı için yetişkin cildine göre çok daha hassastır, özenli bir bakıma ve tabi ki cildin yapısına uygun olarak üretilmiş ürünlere ihtiyaç duyar. Bebek derisi yetişkin cildine göre 5-6 kat daha incedir. Bu yüzden oldukça hassastır.
Bez bölgesinde oluşan pişikler, özellikle yaz aylarında bebeklerde en sık görülen sorunların başında geliyor. Ciltte pullanma, kızarıklık veya sulantılı yaralar şeklinde oluşan pişikler bazen kalçalara kadar yayılabiliyor.
Pişik neden olur?
Pişik oluşumunun ana nedeni, cildin tahriş olması. Bu sorunun da pek çok farklı nedeni olabiliyor. Alt bezinin sık değiştirilmemesi nedeniyle cildin idrar ve dışkı ile uzun süre temas etmesi, özellikle sıcak havalarda cildin terlemesi, besin alerjisi, alt bezinin küçük gelmesi veya çok sıkı bağlanması, sıkan hava aldırmayan kıyafetler giydirilmesi, aşırı örtülmesi, perine bölgesinin nemli kalması, mantar veya bakteri enfeksiyonları ciltte pişik yapabiliyor. Sık tekrarlayan ve iyileşmeyen pişikler, bakteri ve mantar enfeksiyonları, gıda alerjileri ve kullanılan ilaçların yan etkilerine bağlı oluşabiliyor.
Pişik kötüleştiği zaman kızartılı küçük şişlikler, içi su dolu keseler ve sonunda cildin üst tabakasının soyulması ile acılı ve çok ağrılı bir cilt sorununa dönüşür.
Pişik nasıl geçer?
Sık sık tekrarlayan pişikler için neler yapabilirsiniz?
Sık sık bezini değiştirin, ılık suyla yıkayın!
Pişik olan cilt, kaynatılıp ılıtılmış su kullanılarak nazikçe temizlenmelidir. Pişik oluştuğunda, cilt ıslaklığının ve cildin idrar ve dışkı ile temasının azaltılması ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması gerekir. İdrar veya dışkı bulaşımı olduğunda su ve pamukla silindikten sonra temiz bir havluyla kurulanmalıdır.
Bez bölgesinin bakımında, idrar temizliği için su ve pamuk kullanın, mümkünse alt bölgesinin temizliğini yıkayarak yapın. Dışkı temizliğini ılık akan suyun altında cildi nazikçe yıkayarak yaparsanız, bebeğin cildinden dışkıyı daha rahat uzaklaştırırsınız. Temizlik sonrası bölge açık bırakılarak nemlilik önlenmelidir. Sık bez kontrolü ile bezi değiştirmek, ıslaklığı azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin bezini bağlamadan önce 5 dakika kadar açıkta bırakıp cildinin biraz hava almasını sağlayın. Pişik olan bölgeye Mumsy Natural Doğal Pişik Kremi sürerek, kremin tamamen cilt tarafından emilmesini bekledikten sonra bezi bağlayın. Bebeğin bezini sık sık kontrol ederek bebeğin cildinin uzun süre ıslak ve dışkı bulaşmış olarak kalmaması için düzenli takip edin.
Pişiğin giderilmesi için bebeğin kuru ve temiz cildine pomad ya da losyon formunda kremler daha iyi yayılır, iyileşmesine daha fazla yardımcı olur. Yoğun çinko içeren kremler ise bezin iç yüzeyini kaplayarak emiciliğini bozarak, bebeğin bez bölgesindeki cildinin soyulmasını ve tahriş olmasını kolaylaştıracaktır. Pişik için losyon/pomad formunu tercih edin. Pişik olan bölgeye saf yağlar sürmeyin. Saf yağlar yangı hissini artırır.
Pişiğe ne iyi gelir?
Pişik için özellikle Mumsy Natural doğal pişik kremi pomad formunda, içerdiği papatya ile ciltteki yanma hissini yatıştırıcı ve dezenfekte edici özelliklerinin yanısıra kortizon içeren kremlerin aksine, içerdiği meyan kökü, mür-i safi gibi bitkisel içeriğiyle cildin doğal iyileşmesini destekleyicidir.
Bebeğinize bakım ürünleri seçerken bunlara dikkat edin:
Süt çocukları için; koruyucu, boya ya da parfüm içermeyen özel ürünler kullanılmalı ve bu ürünler önce kolun iç kısmı gibi küçük bir alana uygulanarak tahriş edip etmeyeceğine bakılmalıdır. Çocuklar için kullanılacak ürünlerde; hormon dengelerini bozacak kortizonlu ürünler, kontak dermatit, döküntü gibi yan etkilere neden olabilecek propilen glikol, sodyum lauryl sülfat (SLS), sodyüm lauret sülfat (SLES), metilizotiazolinon ve paraben gibi kimyasal maddelerden, parfüm ve boyalardan, meyve kokusu ve rengi verilmiş katkı maddelerinden de kaçınılmalıdır.
Bebeklerin alt temizliğinde ıslak mendiller pratiktir, güzel kokar ancak sabun ve parfüm içermeleri, derinin yağını almaları ve kontak dermatite neden olmaları nedeniyle önerilmez. Ev dışındayken mecburen ıslak mendil kullanılacaksa da, su ile durulayıp kullanmak uygun olacaktır.
7 günden fazla süren pişiklerde mantar ve enfeksiyon tanısı için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Pişik için koruyucu önlemler alın!
Bebeğinizin bezini 2 saatte bir değiştirmelisiniz.
İki saatte bir bez değişimi yapılması ve bez bölgesinin havalandırılması, deri iltihabı riskini azaltacaktır. Bez bölgesini tahriş edici etkenlerden korumak için, yarı geçirgen tabaka oluşturan bariyer kremler kullanılabilir. Yoğun çinko içeren kremler ise bezin iç yüzeyini kaplayarak emiciliğini bozacak, bebeğin bez bölgesindeki cildinin soyulmasını ve tahriş olmasını kolaylaştıracaktır. Bebek bezi bölgesine, uygulanacak bakım ürünlerinin yoğun miktarda uygulanmaması ve deriden tam emildikten sonra bezin kapatılması gerekir.
Diş çıkarma, katı gıdaya geçiş ve uzun uyku saatleri gibi yeni alışkanlıklar edinen bebeklerin bu büyüme ve gelişim dönemlerinde mutsuz olmalarına, canlarının çok acımasına sebep olan cilt sorunu pişik, annelerin de korkulu rüyası. Katı gıdaya geçiş, diş çıkarma, uzun uyku saatlerine alışma dönemlerinde pişik oluşumu artabiliyor. Cilt hassasiyetinin arttığı bu gelişim dönemlerinde cilt bariyerinin desteklenmesi pişik oluşumunu engellemek için önlemler almak önemli.
- Bez bölgesinin temiz ve kuru olması çok önemli. Bu nedenle pişiğin önlenmesindeki en etkili kural, bebeğin altını sık sık değiştirmek! Yenidoğan döneminde her 2 saatte bir, süt çocukluğu döneminde de 4 saatte bir alt bezini mutlaka değiştirmelisiniz. Aşırı sıcaklarda ise daha sık değiştirmenizde fayda var.
- Bez bölgesinin temizliğini mümkünse alt bölgesini yıkayarak yapın. Eğer şartlar uygun değilse temizliği ılık suyla ıslatılmış pamuklu bir bezle yapmanız, bebeğinizin cilt sağlığı için çok önemli.
- Seyahat ediyorsanız alkol içermeyen ıslak mendil kullanabilirsiniz. Cildin koruyucu tabakasını bozduğu için alkol içeren ıslak mendillerden ise kaçının.
- Kız çocuklarında bez bölgesinin temizliğini, dışkının idrar yollarına bulaşmaması için her zaman perine bölgesini hafif aralayarak önden arkaya doğru yapmalısınız. Erkek bebeklerde ise önce testis bölgesini, ardından geriye çekmeden sünnet derisini, en sonunda da anüs bölgesini temizlemelisiniz.
- Temizliği yaptıktan sonra cildine, gözenekleri kapattığı için pudra ve bezin emiciliğini engellediği için çinko krem sürmeyin. Bunun yerine pomad formunda olan Mumsy Natural Doğal Pişik Kremini ince bir tabaka halinde uygulayın.
- Bezini bağlamadan önce 5 dakika kadar açıkta bırakıp cildinin biraz hava almasını sağlayın.